dijous, 28 de gener del 2010

El llaüt del mediterrani

A l'entrada "Calendari provisional de la lliga" us parlava de la lliga de llaüt del mediterrani i la lliga de llagut català. El llaüt del mediterrani es un nou tipus d'embarcació nascuda de la fusió dels trets que defineixen els tres bots a rem més característics del litoral mediterrani peninsular: el llagut català, el falutxo i la jàbega. S'ha creat un bot molt lleuger, ràpid i competitiu a imatge de les traineres al nord, però respectant les formes bàsiques de les embarcacions del mediterrani, embarcacions que estaben dissenyades per navegar en aigues poc profundes, amb onada curta i ser varades a les platjes.

Amb aquest bot s'ha volgut tenir una embarcació comuna per a tot el litoral amb la que els vogadors desde Colliure fins a Malaga poguessin competir en igualtat de condicions, facilitar la celebració de competicions d'ambit superior a l'autonòmic i augmentar d'aquesta manera el nivell del rem en banc fix al nostre litoral. Aquest bot no substitueix al llagut, el falutxo o la jàbega, tots tres amb molt bona salut dins de cada comunitat: Catalunya, Païs Valencià, Murcia i Andalusia, però vol ser un punt d'encontre.

Les principals característiques d'aquest bot son les següents:

Tripulació: Es una configuració 8+ tenim un marca, un proel i tres bancs dobles, aquesta configuració es més propia dels falutxos valencians i de les jágegas malaguenyes.

Mides:

Eslora: 8,5 metres
Manega mínima a la quaderna mestra, mesurada a la linea de flotació a 24 cm de la quilla: 118cm
Puntal mínim a proa: 80cm
Puntal mínim a popa: 60cm
Pes mínim: 150kg
Timò a l'eix
Els escalams seràn lliures i hauràn d'estar situats sobre l'orla.